Milloin savupiippu tulee korjata?

Hormitarkastus | Suomen Hormimiehet | Hormisaneeraus Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa

Milloin hormin korjaus on järkevää?

Savupiipun korjaus on ajankohtaista enemmin tai myöhemmin, sillä mikään ei ole ikuista. Savupiipun vanhoissa hormeissa piilee paloturvallisuusriski. Liian moni rakennuspalo syttyy huonokuntoisesta hormista. Tulipalon syttymissyy on monesti nokipalo, vuotava savuhormi, savupiipun halkeama, irronneet hormikivet, puutteelliset läpiviennit tai hormin rapautuminen. Kun savupiippu korjataan, hormin paloturvallisuus paranee ja vältät samalla myös vaarallisten savu- ja häkäkaasujen pääsemisen huoneilmaan.

Usein hormit jäävät muun taloremontin aikaan huomiotta, koska niiden kunto ei näy ulospäin. Savuhormi tarvitsee kuitenkin huoltoa ja kunnostusta siinä missä talon muutkin rakenteet, kuten katto, salaojat, putkistot ja kylpyhuone.

Hormin saneeraustarpeesen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. savupiipun ikä, käytetyt rakennusmateriaalit, käyttötiheys, hormin käyttötapa, polttomateriaali ja nuohous.

Hormisaanerauskohde | Suomen Hormimiehet | Hormisaneeraus Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa

Hormin käyttötapa ja -ikä vaikuttavat

Savupiipun korjaus tulee ajankohtaiseksi kun se ei toimi oikein tai siihen tulee vikaa tai käyttötarkoitus muuttuu.

Useimmiten savupiipun korjausta kaipaa 1970-luvulla rakennettu tai sitä vanhempi talo.  Korjaus kannattaa tehdä ajoissa, jotta säästytään ylimääräiseltä työltä ja kustannuksilta. Monesti myös käyttötarkoituksen muutos aiheuttaa hormisaneerausta.

Useimmiten vanhan keskuslämmityskattilan tilalle vaihdetaan uusi nykyaikainen kattila. Vanhan kattilan hormit ovat yleensä reilunkokoisia minkä vuoksi vanha hormi jää käyttökelvottomaksi. Vanhaa hormia ei voi käyttää, koska se yleensä kondensoi uuden kattilan vaatiessa pienemmän hormin sekä kondension poiston. Vanha hormi saattaa olla myös syöpynyt, jolloin se pitää massata tulisijakäyttöön sopivaksi.

Savupiipunkorjaukset ovat aina tapauskohtaisia ja kukin kohde tuleekin aina arvioida erikseen.

Hormin korjaus | Suomen Hormimiehet | Hormisaneeraus Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa

Savupiipun korjaus nykyaikaisilla menetelmillä

Vanhankin hormin korjauksen voi usein suorittaa nykyaikaisilla menetelmillä. Erinomaisia korjausmenetelmiä ovat joko massaus tai putkitus. Hormin korjaus toteutetaan aina kuhunkin kiinteistöön sopivalla tavalla. Ennen työn aloittamista tarkastamme hormin huolellisesti.

Suomen Hormimiehet on suomalainen, luotettava perheyritys. Suunnittelemme, teemme kaikenlaiset savupiippujen ja hormien korjaukset Etelä- ja Keski-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Savon alueella.  Ota yhteyttä joko soittamalla 050 588 1600, sähköpostitse info@hormimiehet.fi tai tee tarjouspyyntö.

Miksi hormisaneeraus kannattaa tehdä ajoissa?

Alla kaksi esimerkkiä kohteista, joissa murheilta ja kustannuksilta oltaisiin säästytty, jos tilanteeseen olisi reagoitu ajoissa.

Esimerkki 1.
Taloyhtiön mutkaiseen hormiin tippunut kivi

Hormimiehet kävi tekemässä erääseen taloyhtiöön hormitarkastuksen (hormien kuvaus, savupanostustesti ja hormikartan piirtäminen). Tarkastuksessa todettiin että hormeissa on korjaustarvetta, hormit todettiin yläpäästä voimakkaasti rapautuneiksi. Osa hormin yläpään kivistä ei ollut kunnolla kiinni.  Taloyhtiölle laskettiin tarjous hormien massaamisesta. Taloyhtiön hallitus päätti toteuttaa korjauksen vasta parin vuoden päästä.

Hormimiesten mennessä korjaamaan taloyhtiön hormeja yläpään kivistä yksi oli jo tipahtanut hormiin. Kivi oli juuttunut hormissa olevan mutkan taakse. Kiveä ei yrityksestä huolimatta pystytty poistamaan, koska se oli jumiutunut tiukasti hormiin ja mutkan takia hankalasti tavoitettavissa. Kiven poistamiseksi hormi jouduttiin aukaisemaan asuinhuoneiston kautta. Syntynyt työaukko muurattiin työn valmistuttua umpeen. Jos hormi olisi korjattu ajoissa, olisi vältytty ylimääräiseltä työltä ja taloyhtiö olisi säästänyt kustannuksissa.

Esimerkki 2.
Öljylämmitys ja tippuvat keittiölaatat

Omakotitaloon vaihdettiin uusi öljykattila ja samalla tarkastettiin hormin kunto. Hormiin suositeltiin putkitusta kondessionpoistolla uuden kattilan paremman hyötysuhteen takia. Uuden kattilan palokaasujen lämpötila tulisi olemaan selvästi alempi kuin vanhan kattilan. Tästä seurasi savukaasujen lämpötilan laskeminen kastepisteeseen ja kondessioveden muodostuminen hormin sisäpintaan.

Putkitukseen ryhdyttiin noin vuoden päästä kattilan vaihdosta, koska keittiön seinästä tippui ensimmäinen laatta. Hormi oli tässä vaiheessa ehtinyt kastua ulkopintaan asti.

Kattilan hormi putkitettiin ja varustettiin kondessiveden poistolla. Lisäksi piippua piti kuivatella viikkoja sekä keittiöön jouduttiin tekemään pintaremontti piipun kuivuttua.

 

 

Hormit kuntoon ensi lämmitys­kaudeksi

Luotettava ja 100% suomalainen laatutyö. Varaa ilmainen tarkastus nyt!

Savupiipun korjaus | Suomen Hormimiehet | Hormisaneeraus Keski-Suomi, Savo, Pohjanmaa

Savupiipun korjauksen hyödyt

MIKSI KORJATA EIKÄ RAKENTAA UUTTA?

1. Pääset helpolla - saat avaimet käteen -paketin

Hormin korjaus on edullisempaa kuin uuden savupiipun muuraaminen. Säästät rahaa ja aikaa, kun vanhaa hormia ei tarvitse purkaa. Hormin korjaus hoidetaan alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella.

2. Tiilihormi pysyy edelleen tiilihormina. Massauksen jälkeen se varaa lämpöä ja veto paranee

Hormin massauksella hormin sisäpinnasta tulee uudenveroinen. Hormin pinta silottuu, jolloin hormin veto paranee. Myös nuohous on helpompi tehdä sileälle pinnalle

3. Putkitus muodostaa hapon ja kondension kestävän putken savukaasuille hormin sisälle

Kondensoiva hormi tulee putkittaa (mm. öljy-tai pellettikattila). Näin ehkäistään hormin rapautuminen ja syöpyminen. Putkituksessa on tärkeää ohjata kondensiovesi eli ”nokivesi” hallitusti pois rakenteista.

4. Paloturvallisuus ja rakenteellinen vahvuus

Savupiipun putkitus tai savuhormin massaus tekevät hormista paloturvallisen.

5. Valmistaja myöntää 10 vuoden takuun massalle ja putkelle

Vanhoissa taloissa hormit eivät yleensä ole suoria. Massaamalla saamme kuitenkin suurimman osan näistäkin hormeista korjattua.

Ilmainen tarkastus, joka ei aiheuttanut toimenpiteitä

"Hei hormimies Pekka Vanhanen! Et voi uskoa miten onnellinen vaimoni on, kun hoksasit ettei
tämä meidän pelti ole ollut vielä koskaan perillä saakka eli kiinni. Tänään tuli 2 viikkoa siitä kun kävit ja siitä lähtien ilma on ollut matalapaineellakin raikas. Vaimo haki vielä sitä neuvomaasi palonkestävää narua, jolla sitten tilkittiin tuhkaluukun alareuna. Kiitos tuhannesti käynnistäsi. Olet paras kävijä sitten muuttomme noin 24 vuotta sitten. Valitettavasti nuohoojatkaan eivät ole tuota keksineet. Kaikkea hyvää yrityksellesi ja sinulle perheineen!”

– H&H Elonheimo, Jyväskylä

Hormin pinnoitus – Jyväskylä

Vanha iso omakotitalo, jossa korjattiin massaamalla olohuoneen tulisijan hormi. Lisäksi meni vedonparantaja.

”Hormimies tutki ensin huolellisesti kaikki hormit ja ne kuvattiin. Tehtiin savupanostesti ja hormit olivat mutkaisia. Tutkimuksen jälkeen sain kirjallisen tarjouksen. Tarpeellisia hormeja sovittiin korjattavaksi. Korjauspäivä sujui erinomaisesti. Erittäin asiantunteva ja ystävällinen vaikutelma jäi hormimiehestä. Suosittelen Hormimiehiä.”

– Andersen, Jyväskylä

Saunan- ja pönttöuunin hormien korjaus

Saunan hormin massaus sekä omakotitalon pönttöuunin horminmassaus.

”Olin ensin hyvin epäileväinen kun massauksesta kerrottiin, miten lie pinnoitteet pysyvät?
Mutta saunan hormista tuli savunhajua pukuhuoneeseen niin, jotainhan sille oli tehtävä. Ajattelin ottaa riskin. Hormimies tuli sovittuna ajankohtana ja korjaus sujui hienosti. Hormimies oli kätsä jätkä, juoksi ku kärppä katolla ja helkatin mukavakin hän oli. Horminkorjaus onnistui niin hyvin, jotta päätin teettää pönttöuuninkin hormin korjauksen. Hormin veto parani.  Samaa kaveria suosittelin vielä naapuireillekin ja kävi heillekin korjaamassa.”

– Lakonen, Saarijärvi

Öljykattilan putkitus – kondenssion poisto

Yläkerran lastenhuoneesta tuli kondensiovesi tiilipiipun läpi. Hormi oli aivan kellertävä huoneenpuolelta. ¾ osan kiven hormi, jossa mutka 2 metriä ylhäältä. Hormi putkitettiin kokomatkalta ja asennettin kondenssionpoisto.

”Hormimies oli erittäin asiantunteva ja osasi heti kertoa syyn mikä on ongelmana ja hintakin oli oikeanlainen.  Toinen firma antoi ylihintaisen tarjouksen, joten valitsimme Hormimiehet. Putkitus sujui oikein hienosti ja hän siivosi ja korjasi piikkauksen ja putkituksen jäljet. Putkitus vietiin piipunhatun läpi. Kaikki toimi hienosti. Suosittelen lämpimästi Hormimiehiä.”

– Northolm, Närpiö

Tilaa ilmainen hormi­tarkastus!

Onko talosi savuhormit tarkastettu vain nuohouksen yhteydessä? Ilmaisessa hormitarkastuksessa saat kattavan ja puolueettoman selvityksen hormisi todellisesta kunnosta. 

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ilmainen tarkastus

Suomen Hormimiesten suorittama ilmainen hormitarkastus kertoo luotettavasti savupiipun, hormin ja tulisijan kunnon.

Onko talosi rakennettu 1970-luvulla tai aiemmin? Tämän ikäisissä taloissa savupiiput ovat pikkuhiljaa alkaneet rapautua. Hormi on hyvä korjata ennen kuin välikivet ovat kokonaan irronneet. Hormin kunto ei ole kuitenkaan aina riippuvainen talon rakennusvuodesta.

Paloturvallisuuden takaamiseksi hormin kunto tulee tarkistaa säännöllisesti, muutoinkin kuin nuohouksen yhteydessä. Nuohooja tarkistaa aina hormin päiden kunnon, mutta hormin kokonaisvaltaisen kunnon selvittämiseksi tarvitaan hormitarkastus.


Toteutamme hormin massaukset Pirkanmaalla, Hämeessä, Etelä-Suomessa, Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjanmaalla. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Suomen Hormimiehet
info@hormimiehet.fi
Puh. 050 588 1600