Pieni hormisaneeraus sanasto

Oletko joskus miettinyt mitä mikin savupiippujen rakenteissa ja paloturvallisuudessa tarkoittaa? Tässä pieni hormisaneeraus sanasto, josta löydät keskeiset termit lyhyillä selityksillä.


A1 –luokan rakennustarvikkeet
Tarvikkeet, jotka eivät osallistu lainkaan paloon

Happokastepiste
Lämpötila, jossa rikkiyhdisteitä tai klorideja sisältävästä savukaasusta alkaa tiivistyä syövyttävää happoa savuhormin sisäpinnalle.

Jälkisaumaus
Muurauksen yhteydessä vajaaksi jätetyn sauman täyttäminen laastilla.

Kaasutulisija
Maa- tai nestekaasua käyttävä taikka kaasupolttimella varustettu tulisija.

Laasti
Sideaineiden, runkoaineiden, veden ja ilman seos, joka voi sisältää myös lisä-, väri- ja täyteaineita

Liitinhormi
Erillinen tulisijaan kuuluva savukanava, joka liittää tulisijan yhdyshormin kautta tai suoraan savuhormiin.

Lämpötilaluokka
Luokka ilmaisee eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin mukaisen savuhormituotteista rakennettuun savuhormiin johdettavien savukaasujen korkeimman käyttölämpötilan tuotekohtaisesti.

Muurattu tulisija
Pääasiassa muurauskappaleista ja –laastista paikalla rakennettu kiinteää polttoainetta käyttävä laite, jossa voi olla myös metallisia tai muita tulenkestäviä osia taikka eri tavoin toisiinsa liitettyjä tulenkestäviä muotokappaleita.

Muurauskappale
Määrätyn muotoinen kappale, joka on tarkoitettu käytettäväksi muuratussa rakenteessa.

Nokipalonkestävyys G (mm)
CE –merkintään liittyvä standardin mukaisen nokipalotestin perusteella savuhormille annettu luokitus (G=nokipalonkestävä, (mm)=etäisyys palavatarvikkeiseen materiaaliin). Nokipalotesti tehdään johtamalla piippuun 1000°C kuumaa kaasua 30 min ajan.

Paikalla tiilistä muurattu savupiippu
Pääasiassa tiilistä ja laastista paikalla muurattu savupiippu.

Paikalla teräksestä rakennettu savupiippu
Pääasiassa teräsputkista ja lämmöneristeestä paikalla rakennettu savupiippu.

Pieni savupiippu
Yhdestä tai useammasta savuhormista rakennettu piippu, johon liittyviin tulisijoihin viety lämpöteho on yhteensä enintään 120 kW.

Poltettu tiili
Muurauskappale, joka on valmistettu savesta tai savipitoisista materiaaleista, mahdollisesti myös hiekasta, polttoaineesta tai muista lisäaineista ja joka on poltettu riittävän korkeassa lämpötilassa keraamisen sidoksen aikaansaamiseksi.

Savilaasti
Pääasiassa savea, vettä ja hiekkaa sisältävä laasti, joka voi sisältää myös lisäaineita.

Savuhormi
Tulisijassa syntyvän savukaasujen poistamiseen käytettävä väylä seinämineen, jota pitkin palamistuotteet kuljetetaan ulkoilmaan. Tulisija voidaan liittää savuhormiin erillisillä yhdys- ja/tai liitinhormeilla.

Savupiippu
Yleensä pystysuora rakennusosa, jossa on vähintään yksi hormi.

Sulkupelti, savupelti
Laite, jolla voidaan sulkea savuhormin muodostama savukaasujen ja ilman virtausreitti.

Sääsuoja, Piipunhattu
Savupiipun yläpäässä oleva rakenne, joka suojaa savupiippua sään vaikutuksilta.

Tulisija
Rakennuksessa oleva kiinteiden, nestemäisten tai kaasumaisten aineiden polttamiseen tarkoitettu laite, jonka palamistuotteet johdetaan savupiipun kautta ulkoilmaan.

Tulisijaan viety lämpöteho
Tulisijan aikayksikössä käyttämän polttoainemäärän eli massavirran (kg/s) ja polttoaineen alemman eli tehollisen lämpöarvon (kJ/kg) tulo (kW).

Tulitiili
Korkeita lämpötiloja ja lämpötilan vaihteluja kestävä, erityissavesta ja lisäaineista polttamalla valmistettu keraaminen muurauskappale.

Veto
Savupiipulle ominainen kyky johtaa savukaasut ulkoilmaan. Vetoon vaikuttavat savupiipun korkeus, savuhormin virtausvastus, savupiipun pään virtaustekniset ominaisuudet ja sijoitus sekä vallitsevat lämpötilaerot ja tuuliolosuhteet.

Vesikastepiste
Lämpötila, jossa savukaasujen sisältämä vesihöyry alkaa tiivistyä vedeksi.

Yhdyshormi
Erillinen, savupiippuun kuulumaton tulisijan ja savupiipun välinen savuhormin osa.

Lähde: E 3 Pienten savupiippujen rakenteet ja paloturvallisuus, Ympäristöministeriö.

 

Ilmainen tarkastus

Onko savupiippusi rakennettu 1970-luvulla tai aiemmin. Tilaa ilmainen tiiveystarkastus, saat puolueettoman kartoituksen hormien ja tulisijojen kunnosta. Teemme tarkastuksen savutestillä, kuvaamalla yms.

Ilmainen tarkastus, joka ei aiheuttanut toimenpiteitä

"Hei hormimies Pekka Vanhanen! Et voi uskoa miten onnellinen vaimoni on, kun hoksasit ettei
tämä meidän pelti ole ollut vielä koskaan perillä saakka eli kiinni. Tänään tuli 2 viikkoa siitä kun kävit ja siitä lähtien ilma on ollut matalapaineellakin raikas. Vaimo haki vielä sitä neuvomaasi palonkestävää narua, jolla sitten tilkittiin tuhkaluukun alareuna. Kiitos tuhannesti käynnistäsi. Olet paras kävijä sitten muuttomme noin 24 vuotta sitten. Valitettavasti nuohoojatkaan eivät ole tuota keksineet. Kaikkea hyvää yrityksellesi ja sinulle perheineen!”

– H&H Elonheimo, Jyväskylä

Hormin pinnoitus – Jyväskylä

Vanha iso omakotitalo, jossa korjattiin massaamalla olohuoneen tulisijan hormi. Lisäksi meni vedonparantaja.

”Hormimies tutki ensin huolellisesti kaikki hormit ja ne kuvattiin. Tehtiin savupanostesti ja hormit olivat mutkaisia. Tutkimuksen jälkeen sain kirjallisen tarjouksen. Tarpeellisia hormeja sovittiin korjattavaksi. Korjauspäivä sujui erinomaisesti. Erittäin asiantunteva ja ystävällinen vaikutelma jäi hormimiehestä. Suosittelen Hormimiehiä.”

– Andersen, Jyväskylä

Saunan- ja pönttöuunin hormien korjaus

Saunan hormin massaus sekä omakotitalon pönttöuunin horminmassaus.

”Olin ensin hyvin epäileväinen kun massauksesta kerrottiin, miten lie pinnoitteet pysyvät?
Mutta saunan hormista tuli savunhajua pukuhuoneeseen niin, jotainhan sille oli tehtävä. Ajattelin ottaa riskin. Hormimies tuli sovittuna ajankohtana ja korjaus sujui hienosti. Hormimies oli kätsä jätkä, juoksi ku kärppä katolla ja helkatin mukavakin hän oli. Horminkorjaus onnistui niin hyvin, jotta päätin teettää pönttöuuninkin hormin korjauksen. Hormin veto parani.  Samaa kaveria suosittelin vielä naapuireillekin ja kävi heillekin korjaamassa.”

– Lakonen, Saarijärvi

Öljykattilan putkitus – kondenssion poisto

Yläkerran lastenhuoneesta tuli kondensiovesi tiilipiipun läpi. Hormi oli aivan kellertävä huoneenpuolelta. ¾ osan kiven hormi, jossa mutka 2 metriä ylhäältä. Hormi putkitettiin kokomatkalta ja asennettin kondenssionpoisto.

”Hormimies oli erittäin asiantunteva ja osasi heti kertoa syyn mikä on ongelmana ja hintakin oli oikeanlainen.  Toinen firma antoi ylihintaisen tarjouksen, joten valitsimme Hormimiehet. Putkitus sujui oikein hienosti ja hän siivosi ja korjasi piikkauksen ja putkituksen jäljet. Putkitus vietiin piipunhatun läpi. Kaikki toimi hienosti. Suosittelen lämpimästi Hormimiehiä.”

– Northolm, Närpiö

Tilaa ilmainen hormi­tarkastus!

Onko talosi savuhormit tarkastettu vain nuohouksen yhteydessä? Ilmaisessa hormitarkastuksessa saat kattavan ja puolueettoman selvityksen hormisi todellisesta kunnosta. 

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ilmainen tarkastus

Suomen Hormimiesten suorittama ilmainen hormitarkastus kertoo luotettavasti savupiipun, hormin ja tulisijan kunnon.

Onko talosi rakennettu 1970-luvulla tai aiemmin? Tämän ikäisissä taloissa savupiiput ovat pikkuhiljaa alkaneet rapautua. Hormi on hyvä korjata ennen kuin välikivet ovat kokonaan irronneet. Hormin kunto ei ole kuitenkaan aina riippuvainen talon rakennusvuodesta.

Paloturvallisuuden takaamiseksi hormin kunto tulee tarkistaa säännöllisesti, muutoinkin kuin nuohouksen yhteydessä. Nuohooja tarkistaa aina hormin päiden kunnon, mutta hormin kokonaisvaltaisen kunnon selvittämiseksi tarvitaan hormitarkastus.


Toteutamme hormin massaukset Pirkanmaalla, Hämeessä, Etelä-Suomessa, Keski-Suomessa, Savossa ja Pohjanmaalla. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Suomen Hormimiehet
info@hormimiehet.fi
Puh. 050 588 1600